Maak eerst een plan van wat je wilt gaan doen
Een goed uitgewerkt plan is een handig hulpmiddel om een restauratie verantwoord en op tijd uit te voeren. Het helpt je om vooraf overzichtelijk te maken welke werkzaamheden je wilt gaan uitvoeren. Dit kan je natuurlijk heel uitgebreid tot in detail uitwerken, maar meestal volstaat een schets op hoofdlijnen. Waar het bij een plan om gaat, is dat je jezelf dwingt bewust eens door het hele restauratie proces heen te lopen om voor jezelf duidelijk te maken wat je wilt gaan ondernemen.
Ervaringen die je uitwisselt met andere liefhebbers kunnen hierbij een welkome aanvulling zijn op je eigen beeldvorming. Bespreek gewoon eens onder het genot van een wijntje datgene wat je van plan bent te gaan doen. Je zult verrast zijn wat je allemaal tegenkomt en waar je nog niet aan gedacht hebt.
Plan de volgorde van je werkzaamheden en de tijd die je nodig hebt
Als je de elementen eenmaal benoemd hebt, is het zaak alles in de slimste volgorde te zetten en te bedenken hoeveel tijd al het werk in beslag zal gaan nemen. Het voordeel van een restauratieproject is dat de opbouw van een auto meestal al op hoofdlijnen de logische volgorde bepaalt wat je op welk moment kunt gaan doen. Een motorblok bouw je pas in als je het motor compartiment hebt gespoten, bijvoorbeeld.
Probeer ook in te schatten welke restauraties je parallel kunt uitvoeren, waardoor je altijd wat te doen hebt. Een motor restauratie kan bijvoorbeeld al uitgevoerd worden op het moment dat de koets bij de verfspuiter staat. En verzamel al in een vroeg stadium de onderdelen die je denkt nodig te hebben. Niets is vervelender dan tijdens een restauratie opgehouden te worden omdat je net dat ene onderdeeltje mist. Zorg bij het inschatten van de benodigde tijd ook altijd voor ruime marges. Sommige zaken kunnen tegenvallen bij nader inzien, en mijn ervaring is dat het frustrerend is als je tegen de klok iets wil afbouwen.
Reken je niet rijk
Als je gebonden bent aan een budget, is het verstandig om vooraf een totaalbedrag te reserveren van wat je denkt maximaal te willen uitgeven. Maak ook vooraf keuzes ten aanzien van de restauratie. De vraag of je bijvoorbeeld zo veel mogelijk nieuwe onderdelen wilt gebruiken of juist 2e hands, scheelt een slok op een borrel. Neem ook hier ruime marges in acht. Het is erg vervelend als je op een gegeven moment je budget verbruikt hebt, en je nog een aantal noodzakelijke uitgaven moet doen om de restauratie af te maken. En tegenvallende uitgaven ten koste van andere noodzakelijkheden worden meestal niet gewaardeerd.
Ga bij een restauratie ook nooit van de gedachte uit, dat je er op zou kunnen verdienen. Mijn ervaring is dat als je een restauratie gedegen aanpakt, de totale kosten altijd hoger zijn dan de geschatte of werkelijke waarde van een auto.
Op de subpagina’s vind je meer info over de do’s en dont’s.