Afwerking

Bij het voorbehandelen van plaatwerk worden helaas veel fouten gemaakt. Er zijn diverse zaken waar je rekening mee moet houden:

Kaal maken
Gebruik nooit gewone staalborstels of andere hulpmiddelen die gebruik maken van metaal (zoals van die roterende borstels die je op een boormachine kunt zetten). Een staalborstel laat altijd residu achter op het bewerkte oppervlak. Op het moment dat je gaat borstelen blijven er op het kaal gemaakte oppervlak kleine metaaldeeltjes van de borstel achter. Ook al heb je de indruk dat dat het oppervlak mooi schoon is, is het tegendeel het geval. Je hebt namelijk een roestbron aangebracht en dat was nou net wat je wilde voorkomen. Bovendien zijn roterende borstels nog gevaarlijk ook, ze laten makkelijk draadjes los, die in je ogen kunnen vliegen.

De enig goede manieren om metaal kaal te maken zijn een combinatie van verfafbijt en het gebruik van speciale borstelpads met een open structuur.

Plamuren
Mijn stelregel is: gebruik plamuur bij een 2cv alleen om kleine oneffenheden weg te werken, niet om een grote deuk te verdoezelen. Het plaatwerk van een eend is ongeveer 0,7 mm dik, het heeft dus van zichzelf weinig stevigheid, en dat nekt zich bij dikke lagen plamuur. En uiteraard alleen 2-componenten plamuur. Zorg dat de ondergrond goed ontvet is en maak bij elke plamuur sessie altijd eerst weer je plamuurmessen schoon voordat je de volgende laag gaat aanmengen en opbrengen. Het voordeel van 2-componenten plamuur is dat het snel uithardt, en makkelijk uit te schuren is. Breng zodra je het plamuur hebt opgebracht, direct een beschermende verflaag (2k) aan, omdat plamuur hygroscopisch is. Het trekt met andere woorden vocht aan, dus als je dit verzuimt en het geplamuurde werk een tijdje zo laat staan, zullen er na het aanbrengen van de laklagen uiteindelijk blazen ontstaan.

Siliconen ellende
Als je aan het afwerken bent, vermijd alle contact met siliconenhoudende producten. Erg fijn als je zoontje de ketting van z’n fiets in dezelfde ruimte aan het smeren is met een spuitbus, vergeet het dan maar met je spuitwerk. Als je twijfelt, neem dan de ondergrond eerst enkele keren af met een siliconenverwijderaar. Maar stelregel is, vermijd het als het kan.

Oude laklagen
Oude laklagen zijn niet per definitie slecht als basis voor je nieuwe laklaag. Je kan alleen wel te maken krijgen met die niet samengaan met de moderne lak. Als je twijfelt, probeer dan eerst een stukje uit met de nieuwe lak die je wilt opbrengen (2-componenten) om te zien wat er gebeurt. Als de onderliggende laag gaat “borrelen” of samentrekken dan weet je genoeg. 2 componenten verf op een 1 componenten verflaag gaat werken, dus verwijder dan de oude laag volledig en maak het staal eerst kaal.

Grondlaag, fillers en laklaag
Nieuw opgebrachte lak is prachtig om te zien, maar er kan ook veel misgaan. Het is een vak apart ook al wordt er vaak laconiek over gedaan. Wat kan er zoal mis gaan:
-ondergrond, oude laklagen;
-kwaliteit lak, meng verhoudingen, pot-life (verwerkingstijd);
-temperatuur van de omgeving, het object en de lak;
-luchtvochtigheid;
-stof;
-siliconen;
etc.
Er bestaat uitgebreide documentatie over lak en de verwerking ervan. Ik heb zelf door de jaren heen goede ervaringen opgedaan met Sikkens producten. Er zijn echter vele andere merken die ook een prachtig resultaat kunnen geven. Laat je goed adviseren.

Geef een antwoord