Lassen

Lassen
Lassen is een vak apart. Er zijn tal van boeken over verschenen maar je leert het alleen in de praktijk.

Een deugdelijk lasapparaat is een eerste vereiste. Lasapparatuur heb je in soorten en maten, maar zeker als je (dun) plaatwerk wilt lassen, is een MIG lasser onontbeerlijk. Liefst één op 3 fasen (380 volt) en die je fijnmazig kunt instellen op draadsnelheid, stroomsterkte en stroomonderbreking. Lassen komt heel nauw. Een lasapparaat is een precisie apparaat, ook al ziet het er niet direct zo uit. regelmatig onderhoud en zorgvuldig afstellen is essentieel voor een deugdelijke las.

Naast het lasapparaat heb je nog diverse accessoires en materialen nodig. Een opsomming: een stofjas, leren handschoenen met lange mouwen, een ponstang en zettang, een reinigingstang om de toorts te reinigen, onderhoudsspray, hamertje, een knabbelschaar, slijptol, vijlen, griptangen, een lasbril, één of meer lasdekens en natuurlijk een gasfles (Argon) en lasdraad. Vergeet ook niet een brandblusser klaar te zetten en liefst ook een verbanddoos.

Een aantal voorzorgsmaatregelen is van belang voordat je überhaupt begint met lassen: zorg dat de directe omgeving schoon is en opgeruimd. Verwijder brandbare objecten en materialen of dek ze af met een lasdeken. Lasspetters evenals slijpsel van een slijptol komen namelijk overal en uit ervaring weet ik dat ze ontzettend heet zijn. Zorg ook dat het te lassen object goed ontroest en ontvet is. Vuil en roest maken dat de las slecht hecht en vetten (tectyl, olie) kunnen het werkstuk doen smeulen of zelfs in brand laten vliegen.

Maak altijd een proeflasje op een vergelijkbaar stukje plaatwerk of afval. Zeker als je niet gewend bent te lassen, is het nuttig om de afstelling van het lasapparaat zo eerst even uit te proberen. Het is immers zonde als je dwars door het werkstuk heen brandt of staat te ´bakken´ door een verkeerde afstelling. Een goede las ´klinkt´, dat wil zeggen een sonoor en regelmatig pruttelend geluid dat niet spettert. Dit is meestal een indicatie dat het apparaat goed staat afgesteld.

De te verlassen delen altijd stevig en vlak op elkaar klemmen met meerdere griptangen. Er zijn speciale lastangen verkrijgbaar met twee gekrulde ´vingers´ die je rond de te lassen plek vastzet. De toorts past hier dan precies tussenin. Grote plaatwerk delen altijd punt voor punt verdelend vast zetten over het hele stuk. Dit vermindert de kans op spanning en dus ook krom trekken van het plaatwerk.

Geef een antwoord