Restauratie 404 blog

De blog is chronologisch beschreven. Lees het als een boek. Wil je de laatste updates, even naar het einde scrollen.

5 juli 2014

De Peugeot 404 C is op kenteken gezet op 6 november 1963. Van de eerste 13 jaar heb ik geen gegevens, behalve dat ik vermoed dat de auto oorspronkelijk is afgeleverd in Parijs door Darl’Mat. Op het dashboard zit namelijk hun logo gemonteerd. Het certificat d’immatriculaton dat bij de invoerpapieren zit, vermeldt de heer Vincent Giner als eigenaar voordat de wagen in 1982 ingevoerd werd. “Sculpteur” meldt het certificaat als professie, beeldhouwer, een creatief beroep. Laatste standplaats Montpellier. Een korte zoektocht via Google levert informatie op richting Frontignan, op 25 kilometer afstand van Montpellier.

De auto wordt op 30 juni 1979 verkocht aan een Nederlander nadat eerder op 18 juni al een koopovereenkomst leek te zijn gesloten met een andere Nederlander. Vervolgens wordt de auto in 1982 opnieuw doorverkocht aan een vriend van mijn broer. Uit de foto’s valt af te leiden dat de 404 compleet is, rood van kleur en rijdend. De “aangifte ten invoer tot gebruik van een motorrijtuig” wordt later dat jaar gedaan. Daarna wordt het jaren stil. Mijn broer neemt in 2000 de auto over. Foto’s van de overdracht tonen een volledig ontmantelde wagen. Er lijken vruchteloze pogingen gedaan om een begin te maken met het restauratiewerk.

Mijn broer gaat in 2003 enthousiast aan de slag. Foto’s laten zien dat de auto een en al gatenkaas is. Het verklaart wellicht waarom de vorige eigenaar de handdoek in de ring heeft gegooid. De enige redding is een grondige aanpak, letterlijk vanaf de bodem. Er wordt contact gezocht met Willem Driessen, de Peugeot specialist in Hengelo. Verspreid over een periode van 1,5 jaar wordt in fasen de koets geheel aangepakt. Het levert een koets op die beter is dan origineel ooit uit de fabriek is gekomen. Het Pininfarina design is prachtig, maar degenen die hierin thuis zijn, weten dat er veel onderhuidse problemen in het ontwerp zitten.

10 jaar later neem ik de auto over.

18 juli 2014

De carrosserie verplaatst. De koets staat voorlopig nog op z’n kant in het frame. Mijn plan is om eerst de koets te laten spuiten, dan is de basis gereed voor het stapsgewijs restaureren en afmonteren van alle overige delen. Wat de kleur betreft denk ik er over om de auto Blue Ciel te laten spuiten. Het is een kleur die in de zomer van 1963 is geïntroduceerd voor de 404 modellen. Het subtiele lichtblauw past bij de jaren 60 sfeer.

29 augustus 2014

De afgelopen dagen ben ik op zoek geweest naar eigenaren van een Peugeot 404 cabriolet in de kleur Bleu Pavone, mogelijk als alternatief voor Bleu Ciel. Het probleem is dat de kleur Pavone zelden geleverd is op een cabriolet. Via contacten op Facebook is het inmiddels gelukt om een eigenaar op te sporen. Kijken of er een afspraak te maken valt om de kleur in het echt te zien.

6 oktober 2014

Mogelijk een spuiterij gevonden. Binnenkort langs gaan om zijn werk te zien, ben benieuwd. In de tussentijd begonnen met het demonteren van de voorwielophanging. Wat een roestige en vette bende. Bij het Peugeot onderdelen magazijn allerhande rubbers, stuurkogels en andere materialen ingekocht, prettig dat de meeste technische onderdelen gewoon te koop zijn. Oude stuurkogels gedemonteerd evenals de veerpotten. Wat stinkt 50 jaar oude olie verschrikkelijk! Als alles losgehaald is, alle delen stralen, coaten en monteren met de nieuwe onderdelen.

16 november 2014

Vandaag het foto-album op de website gezet, vanaf nu zal ik regelmatig foto’s uploaden. Ik ben aardig gevorderd met de voorwielophanging. Gisteren naar het magazijn geweest van de 404 vereniging en nog de bovenste lagerschalen kunnen vinden die in de aluminium behuizing zitten geklemd en maken dat de veerpoot ten opzichte van de veer kan draaien. Voor de onderste lagerschaal die op de veerpoot zelf vast gelast zit (en waarvoor geen vervanging bestaat), heb ik een oplossing gevonden. Zorgvuldig, met geduld, zonder kracht en met regelmatige beweging de ronding van de schaal volgen en polijsten met een Dremel schuurbandje no. 431 (6,4 mm doorsnede). Zover doorschuren dat net de ingevreten pitten weg zijn. Daarna met de hand waterproof (240 > 400 > 600 > 1000) nat na schuren. Gebruik het waterproof schuurpapier om het eerder gebruikte Dremel schuurbandje. Ongeveer 1,5 uur werk per lager, maar het resultaat is prima. De kogels zelf kan je voor ongeveer 8 euro vervangen (www.neita.nl). Afgelopen weken heb ik diverse delen gestraald, in de washprimer gezet en in drie lagen zwart 2k. Ben nu aan het kijken of ik de nylon bussen die in de aluminium schaal zitten, kan laten namaken bij een cnc freesbedrijf. Het rubber dat de veerpoot tegen vocht en vuil afsluit, is ook niet meer leverbaar, maar ook hier een oplossing voor gevonden.

26 november 2014

Vandaag de nagemaakte nylon ringen binnen gekregen. Ze passen perfect, betreft vervanging voor ring 5038.01. Met dank aan de firma Techniparts in Zwolle. Mooi werk Frank! Dit onderdeel is vanaf nu ook bij het Peugeot magazijn verkrijgbaar.

 3 januari 2015

De afgelopen weken de voorwielophanging verder klaar gemaakt. De veerpoten heb ik met een zelf gelaste veerklem weer in elkaar gezet. Originele Koni’s als demper. Na de kerst nog het kantelframe afgemaakt en de koets weer op zijn (zwenk)wielen gezet. Op deze manier is de auto wat makkelijker en vooral veiliger te verplaatsen. In januari gaat de carrosserie naar de spuiter (www.scheerderautoschade.nl) voor de eerste ronde (bodem en binnendelen zoals motorcompartiment). De kleur heb ik inmiddels besloten, het wordt toch Bleu Ciel, hemelblauw.

7 februari 2015

De koets opgehaald bij de spuiter. Mooi werk geleverd, Randy! De kleur komt goed uit de verf. Het opbouwen kan beginnen. Afgelopen week nog nieuwe lagers in de voor-assen gemonteerd en de keerringen vernieuwd. Bij het magazijn hadden ze nog enkele onderdelen voor de voorwielophanging die vervangen moesten worden. Ook een complete stuurinrichting 1e serie kunnen vinden.

24 februari 2015

Begin gemaakt met het demonteren van het stuurhuis. Onvoorstelbaar hoe vies alles is. Dikke lagen vet verwijderd en de stuurkogels los gehaald. Deze lijken nog goed, maar uit voorzorg vervang ik ze wel.

23 april 2015

Het stuurhuis heb ik geheel gedemonteerd en schoongemaakt, kogels vervangen, harmonicarubbers en stuurkolom rubber vernieuwd en alles geheel nieuw in het vet gezet. Het stuurhuis vertoont geen speling en loopt mooi soepel. Verder heb ik de complete voorwiel ophanging gemonteerd aan de koets. Het plaatsen van de veerpoten is geen eenvoudige klus omdat deze onder spanning komen te staan bij montage. Met een universele veerpoot spanner lukt het me na enkele pogingen en veel geduld om ze goed te monteren. Draagarmen en stabilisatorstangen heb ik ook geplaatst, evenals het stuurhuis. Op de stuurkolom na is de voorwielophanging nu klaar. De stuurkolom heb ik inmiddels wel gereviseerd, de versnellingspook beweegt spelingvrij en ligt klaar voor montage. Komende week zal ik het stuur en de kolom monteren en kan ik met de achterwiel ophanging aan de slag.

Bij het clubmagazijn heb ik een complete 404 C bedrading kunnen vinden, hiermee heb ik een voorbeeld om de nieuwe bedrading te kunnen maken. Bedrading, stekkers en tang heb ik besteld bij www.rdae.nl. Prima on-line winkel, goed materiaal en snel geleverd!

24 juli 2015

In mei heb ik de stuurkolom en het stuur weer gemonteerd (losjes want de bedrading moet ook nog t.z.t.). Alles draait mooi soepel. In juni de complete achteras en de aandrijfasbuis gedemonteerd. De remtrommels zitten compleet vastgeroest en de remclinders zitten muurvast. Met WD-40 de trommels los geweekt van de remschoenen. Alle remdelen moeten vervangen worden na 40 jaar stilstand. Alle delen gestraald en in de coating gezet. Vervolgens het differentieel gedemonteerd. De ricinus olie die er nog in zit, is verworden tot een soort bruingroene drab. De onderdelen in het differentieel zelf zijn nog heel aanvaardbaar. Een beperkt aantal delen zoals pakkingen en rubbers vraagt om vervanging. Ik heb nog een tip gekregen om de bronzen krans omgekeerd te monteren zodat eventuele gierende bijgeluiden tot een minimum worden beperkt. Vervolgens op pad gegaan naar het magazijn voor onderdelen en daarnaast online wat leveranciers afgegaan. Al met al heb ik de benodigde onderdelen bij elkaar kunnen verzamelen. Alle tapeinden heb ik opnieuw laten galvaniseren bij Dick Drost Galvanotechniek in Veenendaal. De aluminium achteras- en differentieel behuizing heb ik weer heel netjes kunnen maken door met glasparel te stralen. In de loop van augustus ga ik de boel weer tot één geheel smeden en dan kan de 404 op zijn wielen worden gezet. Daarna met het motorblok aan de slag. Vooralsnog zit ik nog op schema!

5 oktober 2017

Tja, en toen was het opeens 2 jaar verder… 50 jaar ben ik inmiddels geworden, dus op schema zit ik niet meer! Teveel andere zaken waar de aandacht naar uitging. Laatst werd ik erop geattendeerd dat het toch wel erg lang geleden was dat er nog nieuws was op mijn site.

Ondanks de tijdsspanne is er toch nog wel een en ander gebeurd. Zo zit de achteras er onder, is de vering verder afgemonteerd en staat de auto nu bijna op zijn wielen. Verder heb ik de originele bedrading gebruikt om alles geheel en zo veel mogelijk in de oude stijl nieuw te maken. Daarbij direct enkele extra voorzieningen aangebracht zodat deze toekomst bestendig is.

Geef een antwoord