Welke auto?

Welke klassieker kies je en waarom
Over smaak valt niet te twisten. Door de jaren heen zijn er vele geslaagde en ook minder succesvolle modellen op de markt verschenen. Vaak is de reden voor een keuze niet in rationele argumenten te vatten maar bovenal een gevoelsmatige aangelegenheid.

Wat ik hier bedoel met de keuze van een klassieker is de vraag of de auto die je van plan bent te gaan rijden of restaureren redelijkerwijs door jou aan te pakken is of dat je hoofdzakelijk van derden afhankelijk zult zijn. Met andere woorden: is het project realiseerbaar. Het is erg nuttig om jezelf deze vraag te durven stellen omdat je er bij een restauratie erg veel komt kijken. Een verkeerde keuze kan grote gevolgen hebben. Hieronder zal ik enkele aspecten uitlichten om je een gevoel te geven van de afwegingen die er zijn te maken.

Simpel beginnen (droom of drama)
Je moet jezelf de vraag durven stellen of de auto van je dromen met jouw vaardigheden, ervaring en talenten te restaureren is. Niet elke auto blinkt uit door eenvoud of is even doordacht of technisch zo elegant dat iedereen daar zonder meer mee uit de voeten kan. Een voorbeeld dat altijd wel tot de verbeelding spreekt is de Citroën SM: een prachtig ontwerp dat tal van liefhebbers kent, maar zondermeer in de categorie ´complex, zeldzaam en duur´ valt. Ze heet niet voor niet zo…

Complex omdat de wagen functioneert via allerlei ingewikkelde hydraulische en elektrische systemen die technisch zeer vernuftig zijn ontworpen maar ook complex en eenmaal defect zeer lastig te repareren. Ook de Maserati motor die in de SM is geplaatst, is geen toonbeeld van eenvoud. De achterliggende techniek vergen een grondige kennis en ervaring. En wees eerlijk, de meeste klassieker liefhebbers hebben die gewoonweg niet, ook al denken ze van wel.

Zeldzaam omdat een SM in relatief kleinere aantallen is geproduceerd waardoor diverse onderdelen moeilijk verkrijgbaar zijn. Wat hierbij vaak over het hoofd wordt gezien is dat de initiële aanschaf van een ogenschijnlijk fraai exemplaar meestal nog wel te overzien lijkt, maar de rekeningen uit het niets lijken te verschijnen zodra je het kenteken op eigen naam hebt gezet.

Duur dus. Uitzonderingen daargelaten: mijn stelregel is dat de kosten van een klassieker meestal hoger zijn dan die van een dagelijkse moderne auto. De verdeling van de kosten is wel anders omdat de uitgaven voor verzekering en belasting vaak lager uitvallen, maar er staat tegenover dat je meestal meer geld uitgeeft aan onderdelen en onderhoud. Uitzonderingen daargelaten geloof ik de populaire verhalen van ´goedkoop rijden´ niet. Het kost gewoon geld om je droom op wielen in goede staat te houden.

Staat van onderhoud
Er zit meestal wel een verband tussen de aanschafprijs en het onderhoud dat daar (meestal kort na aanschaf) op volgt. Houd er rekening mee dat de historie van jouw droomklassieker in 99 van de 100 gevallen domweg niet meer te achterhalen is. Al willen de aanbieders vaak anders doen geloven: bewijslast van eerste eigenaars en kilometertellerstanden van minder dan een ton zijn ZEER zeldzaam. Alleen al op basis van de leeftijd van een klassieker is het zeer onwaarschijnlijk dat een auto niet meer dan één eigenaar heeft gehad en die er bovendien al die tijd niet meer dan een paar duizend kilometer per jaar mee heeft gereden. Het zijn gewoon simpele rekensommetjes.

Neem ook altijd iemand mee als je gaat kijken voor een auto. Twee mensen zien meer dan één en ook vaak andere dingen. En spreek een rolverdeling af. Vergelijk het aanbod. Dat is echt groter dan de aanbieders je willen laten geloven. En neem de tijd. Een ogenschijnlijk rare tip die goed werkt: als je een exemplaar voor ogen hebt en je hebt de mogelijkheid om ´m mee op proef te nemen: loop de auto eens na alsof je de auto met hand wast. Je zult verrast zijn wat voor details je opeens tegenkomt als je met je neus op de lak met “spons en zeem” de auto staat te boenen.

Budget
Laat je bij de aanschaf leiden door wat je zelf een redelijk bedrag vindt en weeg dat budget in termen van aanschaf, regulier onderhoud en alle restauratiekosten die nodig zijn. Wees niet al te optimistisch. Laat jezelf informeren door mensen die zelf ook een zelfde klassieker bezitten en bevraag ze op hun eigen bevindingen. De club evenementen zijn er voor. Bekijk de foto albums van de restauratie projecten want die bevatten vaak een schat aan ´non-verbale´ informatie. Vraag de mensen wat ze echt zelf hebben (laten) doen en je krijgt een heel redelijk beeld van hun eigen vaardigheden. Vermenigvuldig de gemaakte optelsom nog eens met een redelijke factor (1,5 a 2,0) voor omstandigheden waar je nu even nog niet aan denkt of wilt denken, dan zit je meestal redelijk safe.

Geef een antwoord