Werkplek

Garage
Begin niet aan een restauratie zonder een overdekte werkplek die je goed kunt afsluiten. De tijd is echt voorbij dat je op straat aan een auto staat te sleutelen. Je doet jezelf en de directe omgeving een groot plezier door een vaste en droge plek te zoeken waar je auto gedurende de hele restauratie kan staan en waar je ook zelf de mogelijkheid hebt om de werkzaamheden te verrichten die je wilt. Ik realiseer me wel dat dit voor veel mensen (met name in de randstad) een groot probleem kan zijn. Als je al iets vindt, is het meestal te klein, te vochtig en vaak (te) duur. Ik ga zelf altijd nog uit van het principe dat je voor ongeveer 50 euro per maand een redelijke plek moet kunnen vinden.

Een garagebox lijkt handig, maar biedt meestal onvoldoende voorzieningen. Bovendien moet je niet raar opkijken als je huurcontract werkzaamheden uitsluit die jij nu juist wilt verrichten. Let erop of de garagebox niet te smal is om goed om de auto heen te kunnen lopen. Kijk of je ook plek hebt voor een werkbank. Houd er ook rekening mee dat een gestripte auto in volume de ruimte van een extra auto inneemt. Onderdelen kun je ook bijna niet stapelen op een manier die jij wilt, dus het neemt al met al erg veel plaats in. Een tip is misschien nog om in dat geval twee garages of een extra opslag te huren: één om in te werken en één voor de spullen.

Voorzieningen
Zodra je aan de slag wilt, zijn voorzieningen onmisbaar. Water en elektriciteit zijn faciliteiten die je gewoon nodig hebt om te kunnen werken aan de auto. Met elektriciteit kun je ook weer zorgen voor lucht. Zorg in elk geval voor voldoende licht. Hiervan kun je nooit te veel hebben. Werken met te weinig licht vergroot de kans op ongelukken. Met name TL verlichting is ideaal. Als je bijvoorbeeld de carrosserie aan het strak maken bent, zal je merken hoeveel plezier (of juist ergernis) je hieraan beleeft. Mijn stelregel is: oogt de auto zelfs onder tl-licht strak, dan is je wagen in het daglicht zeker een mooie verschijning. Luchtdruk is misschien niet altijd noodzakelijk, maar je doet jezelf erg veel plezier met een hobby compressor. De laatste jaren zijn die dingen enorm in prijs gezakt. Bijna elke doe het zelf zaak verkoopt ze wel. Kies er wel één die 200 liter per minuut of meer aankan, anders werkt je luchtgereedschap niet.

Veiligheidsaspecten
Zorg altijd voor een opgeruimde garage voordat je aan de slag gaat. Het voorkomt ergernis maar bovenal ongelukken. Je zal net zien dat je geconcentreerd bezig bent met een slijptol en je blijft met je kleding ergens aan haken. Maak er een gewoonte van om aan het eind van je klus even tijd te reserveren voor het opruimen van je werkplek, het schoonmaken van de vloer en het gereedschap. Het kost je tijd, maar het bevordert de kwaliteit van het werk dat je wil afleveren en het voorkomt ergernis. Je moet er toch niet aan denken dat je uitglijdt door een vergeten plasje olie op de vloer!

Zorg ook voor een goede brandblusser (zelfs als je een water aansluiting hebt) en hang die op een vaste en altijd bereikbare plaats. Niet zo´n exemplaar van 1 kilo poeder, maar minimaal 3 kilo of meer inhoud. Het grote voordeel van een brandblusser is dat wanneer je ooit met vuur te maken krijgt, je de brand altijd op een veilige manier kunt blussen. Met water heb je altijd veiligheidsrisico´s door de ongelukkige combinatie van water met olie, destillaten of andere zeer brandbare materialen. Een blusser is bijna overal verkrijgbaar.

Als je gaat lassen, zorg dan voor lasdekens. Hiermee kun je tegengaan dat slijpdeeltjes of spetterende laspuntjes (die vaak rood gloeiend zijn) op onverwachte momenten de boel in de fik zetten of niet te verwijderen smelt plekjes in je nieuwe lak of de ramen van je klassieker. De dekens zijn wel dure dingen in de aanschaf, maar weeg het eens af tegen een nieuwe garage!

Ook kleding niet te vergeten. Gebruik voor je eigen veiligheid beschermende brillen, oordopjes, handschoenen en bedekkende en niet brandende kleding. Let er bij de kleding die je draagt ook op dat deze strak zit. Een sjaal tegen de kou die vrijuit bungelt en blijft steken in (alweer) die slijptol of boormachine, kan verschrikkelijk letsel opleveren!

Milieu
De laatste jaren is er steeds meer terechte aandacht voor het milieu. Je staat er misschien niet bij stil, maar je creëert een behoorlijke berg (chemisch) afval met je hobby. Met olie doordrenkte doeken of papier, spuitbussen, plamuur, reinigings- en ontvettingsmiddelen, te veel om op te noemen. Gooi afval niet bij het gewone huisvuil, maar breng het gewoon even weg naar de gemeentewerf. Zij kunnen het verantwoord voor je verwerken.

Zorg voor een vloeistofdichte vloer die je goed kunt schoonmaken. Het komt namelijk altijd wel een keer voor dat je olie morst of een fles met inhoud omver gooit. Met een dichte vloer voorkom je dat die chemicaliën in de ondergrond terecht komen. Zo´n vloer kun je zelf eenvoudig maken door een betonnen toplaagje te storten en deze af te werken met een goede coating. Tweecomponenten vloerverf werkt al heel goed. Dergelijke verf is chemicaliën bestendig en duurzaam. Ik kan je uit eigen ervaring verzekeren dat het een stuk prettiger werkt!

Wat ook niet meer kan, is je auto spuiten in de buitenlucht of in een niet hiervoor bedoelde ruimte. Het is allereerst zeer ongezond voor jezelf, schadelijk voor het milieu en je bezorgt anderen al snel overlast. Ook het resultaat van je spuitwerk is meestal niet om naar huis te schrijven door de ongunstige klimatologische (temperatuur, vocht, stof) omstandigheden. Ik heb het hier natuurlijk niet over dat kleine onderdeel dat je even een kleurtje wil geven met een spuitbus. Ik heb het over het grote spuitwerk zoals complete koetsen en carrosseriedelen.

Een ander groot nadeel is ook dat spuitwerk alle spullen in de ruimte onder een spuitnevel zet. En vergis je niet, spuitnevel gaat bijna overal doorheen en tussendoor en is heel lastig te verwijderen. Als je nagaat dat je voor gemiddeld spuitwerk ongeveer 150 liter lucht per minuut verbruikt, dan kun je wel uitrekenen hoe snel die wolk spuitnevel zich verspreidt. En die nevel wil naar buiten door de overdruk in de ruimte waar je werkt! Ga voor dit soort werkzaamheden naar een professioneel (of doe-het-zelf) spuitbedrijf, waar ze de apparatuur hebben staan en waar de werkcondities optimaal zijn.

Geef een antwoord