Gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk
Het is een cliché, maar al te waar. Begin een restauratie niet met slecht of verkeerd gereedschap. Goed gereedschap gaat een leven lang mee en draagt voor een groot deel bij aan de kwaliteit van je restauratiewerkzaamheden, het voorkomt irritatie en ongelukken. Laat je bij aanschaf uitgebreid adviseren door gespecialiseerde bedrijven en winkels. Als nieuw gereedschap een te grote investering is, kijk dan of je er tweedehands aan kunt komen, of anders lenen bij een welwillende kennis. Huren kan ook. Verenigingen die over een eigen magazijn beschikken, hebben meestal een eigen uitleen.

Gebruik en misbruik
Gebruik gereedschap waar het voor bedoeld is. Ook zo’n open deur, maar toch. Elk gereedschap is ontworpen voor het verrichten van een specifieke handeling. Dus gebruik je Nooitgedacht beitelset niet om schroeven mee vast te zetten, om eens een voorbeeld te noemen. Natuurlijk kan je niet alle gereedschap van de wereld in huis hebben (hoe verleidelijk dit ook is) maar probeer een slimme set samen te stellen die afdoende is voor de meest gangbare werkzaamheden. Loop eens een speciaalzaak binnen en laat je adviseren. Je zal er versteld van staan wat voor moois er te koop is.

Speciaalgereedschap
Veel automerken kennen speciale gereedschappen voor het loshalen of bevestigen van allerlei onderdelen. Heb je deze gereedschappen niet, dan kan je meestal niet verder met je klus. Soms bestaan deze gereedschappen niet meer. In dat geval zit er niks anders op dan zo’n gereedschap zelf te maken.

Geef een antwoord